Πολλές οι οργανώσεις, «λίγοι» οι νέοι!

Γράφει ο Τζήμας Θάνος, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών.

download (1)

Δεν είναι ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρείς, είναι πολύ περισσότερες. Οι Μ.Κ.Ο νέων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράγουν κάποιο έργο στην κοινωνία είναι κάμποσες, ωστόσο η τροφοδότηση αυτών από νεανικά μυαλά τα οποία μπορούν να προσφέρουν τη γνώση, την ποιότητα και τη ζωντάνια, απουσιάζει.

Δυστυχώς στις μέρες μας όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι που αφού εξασφαλίσουν θέση στην ανώτατη εκπαίδευση και πετύχουν τον στόχο τους, στρέφουν αλλού την προσοχή τους.

Μάλλον τα ποτά, τα ξενύχτια, και η φοιτητική ζωή τους ‘παρασύρουν’, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούν τόσο δημιουργικά όσο θα έπρεπε, τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο που τους παρέχεται. 

mykonos_2013_8_20_16_49_22_b

 

Αρχικά θα δανειστώ μια φράση των Αρχαίων Ελλήνων, «μέτρον άριστον» αφού δεν δηλώνω σε καμία περίπτωση να σταματήσουν να κάνουν όλα τα πιο πάνω. Εξάλλου φοιτητές είμαστε. Θα ρωτήσει κανείς.. τι μπορεί να κάνουν;

Ευτυχώς, ιδέες υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και μεράκι. Μερικές επιλογές είναι η ένταξη σε δημοσιογραφικές ομάδες, η συμμετοχή σε εθελοντικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα όπως είναι το Erasmus+ από τις οποίες ο κάθε εκκολαπτόμενος Έλληνας πολίτης θα αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική του και όχι μόνο σταδιοδρομία.

+

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιου είδους οργάνωσης είναι η Υouth Business Network, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες και δραστήριες οργανώσεις νέων της Ελλάδας. Σκοπός της YBN είναι η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Αποστολή της YBN είναι η εκπαίδευση των νέων μέσω σεμιναρίων, συνέδριων και προγραμμάτων Erasmus+ με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας, την δημιουργία επιχειρηματικού τρόπου σκέψης αλλά και την καλλιέργεια της κουλτούρας των νέων ανθρώπων.

11219331_471154236375625_16166379141795494_n download (6)

Όπως δηλώνουν τα στελέχη της ΥΒΝ στόχος τους είναι να καταστήσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο δραστήριες χώρες της ΕΕ που ασχολούνται με εκπαιδευτικά προγράμματα, και να φέρουν κοντά στην οργάνωση όλο και περισσότερους νέους, καθώς η εκπαίδευση μπορεί να μας προσφέρει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο αύριο.

fb6e777eea009d391e6e2681ba77119f

Συνοψίζοντας, προτρέπω όλους τους νέους, φοιτητές-μαθητές να ασχοληθούν, να πειραματιστούν, να επενδύσουν ποιοτικά και να κοπιάσουν, ώστε στο μέλλον η κοινωνία μας να αποτελεί ένα διαμάντι πολιτισμού. Χρόνος υπάρχει άφθονος ας τον αξιοποιήσουμε παραγωγικά και καρποφόρα!

Σχολιάστε