Για το περιβάλλον μας όμως, τι κάνουμε;

Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντίνου, Φοιτητής Λογιστικής και μέλος του Περιβαλλοντικού και Φιλοζωικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Υπερκαταναλωτισμός, καλοζωία, παχυσαρκία, υλικά αγαθά, μη πραγματικές ανάγκες είναι μερικές «κακές» συνήθειες του ανθρώπου σήμερα, στον αιώνα των μεγάλων ανακαλύψεων, όπου η τεχνολογία βελτιώνεται και αναπτύσσεται κάθε δευτερόλεπτο.

Μας ενδιαφέρουν οι οικονομίες, οι αυξήσεις στις εξαγωγές και οι μειώσεις στις εισαγωγές, εξαρτόμαστε από τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ της χώρας μας.

Ξεχάσατε όμως κάτι που νομίζω ότι είναι λίγο σημαντικό. Το περιβάλλον που μας δίνει οξυγόνο.  Για το περιβάλλον τι κάνουμε; Για το περιβάλλον μας, δεν μας νοιάζει;

Ωχ αδερφέ μου (ωχαδερφισμός στο μεγαλείο του) ας τα αφήσουμε στα χέρια των άλλων, εμείς είμαστε πιο απασχολημένοι με τα νέο iPhone S6 και τις νέες του εφαρμογές. Μας νοιάζει για το τι καφέ θα πιούμε το απόγευμα (caramel latte η espresso; ) και σε ποια καφετέρια θα βγούμε με τους φίλους μας.

Σήμερα λοιπόν εσύ κάνε τη διαφορά. Κάνε μικρά βήματα και γίνε πιο φιλικός προς το περιβάλλον μας ακολουθώντας απλά τις 10 πιο κάτω συμβουλές.

1. Προτίμησε τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς την χρήση λιπασμάτων και φυτοφάρμακων. Σαν αποτέλεσμα, τα έντομα, τα πουλιά, τα νερά και το έδαφος δεν δηλητηριάζονται.

 

2. Μην ξεχνάς να σβήνεις όσα φώτα δεν χρειάζεσαι.

3. Αγόρασε ένα ποδήλατο

Η ποδηλασία θα σε διατηρήσει σε καλή φυσική κατάσταση. Θα συμβάλει στην μείωση της όξινης βροχής και έτσι θα επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

4. Φύτεψε ένα δέντρο στην αυλή σου ή στο πάρκο της γειτονιάς σου

Ένα επιπλέον δέντρο σημαίνει μια καινούργια πηγή οξυγόνου για σένα και τους γείτονές σου.

5. Ψώνια – προτίμα μια πάνινη τσάντα και όχι μια πλαστική

SWITCH

 

6. Κουβάδες για το νερό της βροχής

Πλησιάζουν βροχές. Καλή ιδέα θα ήταν να μαζεύεις το νερό της βροχής σε κουβάδες και να το χρησιμοποιείς για το πότισμα των φυτών σου. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση νερού από πηγάδια ή από το δημοτικό δίκτυο σου.

7. Μην ανοίγεις άσκοπα την πόρτα του ψυγείου σου8. Επέλεξε προϊόντα με ανακυκλώσιμες συσκευασίες όπου προσφέρονται

 

9. Μην αφήνεις την βρύση ανοιχτή όταν ξυρίζεσαι, όταν πλένεσαι και όταν καθαρίζεις τα δόντια σου.

10. Υιοθέτησε την ανακύκλωση και στο σπίτι σου.                                            

Με τις πιο πάνω συμβουλές μπορείς εύκολα να γίνεις πιο φιλικός προς το περιβάλλον τώρα. Λοιπόν, τι περιμένεις;

Σχολιάστε