Το Ισραήλ επιβάλλει ΦΠΑ σε Google και Facebook

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το κράτος του Ισραήλ αρχίζει να συλλέγει φόρους και ΦΠΑ από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω Internet στη χώρα.

Πρόκειται για εταιρείς που παρέχουν υπηρεσίες μεσιτείας και διαφήμισης στο Ισραήλ, μέσω ιστοσελίδων τους. Το ΦΠΑ θα είναι της τάξης του 17%, συν τους φόρους στα έσοδα. Οι φόροι αναμένεται να επιβληθούν στις Google, Alphabet, Facebook, Amazon και Ebay.

Το Ισραήλ προσπαθεί να επιβάλει φόρους και σε υπηρεσίες όπως το downloading βιβλίων και μουσικής από ξένα online καταστήματα.

Μέχρι σήμερα εταιρείες που παρείχαν online υπηρεσίες στο Ισραήλ φορολογούνταν μόνο αν είχαν την έδρα τους στη χώρα, κάτι που θα πάψει να συμβαίνει με τα νέα δεδομένα. Σημειώνεται πως ο κύριος όγκος των οικονομικών συναλλαγών στο Ισραήλ, γίνεται μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η Facebook αναφέρει πως πληρώνει κανονικά φόρους σύμφωνα με τον νόμο της κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Από τη δική τους πλευρά, Google, Ebay και Amazon, απέφυγαν να προβούν στο οποιαδήποτε σχόλιο.

Το θέμα ήρθε στο κοινοβούλιο του Ισραήλ από βουλευτές που ισχυρίζονταν πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο έχουν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τις γηγενείς, κάτι που θεωρήθηκε αθέμιτο.

 

Comments are closed.