Τερέζα Μέι: Η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στις 13 Ιουλίου, ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός David Cameron αφού υπέβαλλε και επίσημα την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισσάβετ, εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου τον διαδέχθηκε η νέα Πρωθυπουργός Theresa May. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Μεγάλη Βρετανία , αφού αυτή είναι η δεύτερη φορά που μία γυναίκα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας, έπειτα από την Μάργκαρετ Θάτσερ.
1
Έχει αποδείξει ότι είναι μία γυναίκα με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, η οποία ξέρει να μάχεται και να κινεί με ακρίβεια τα νήματα στον χώρο της πολιτικής.
Γεννημένη στο Ίστμπουρν, τον Οκτώβριο του 1956, απο πατέρα ιερέα, η May σπoύδασε Γεωγραφία στο Κολλέγιο του Σεντ Χιου, στην Οξφόρδη.
Μετά από τις ανεπιτυχείς της προσπάθειες να εκλεγεί στην Βουλή των
Κοινοτήτων, το 1992 και το 1994, κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για το
Μέιντενχεντ στις γενικές εκλογές του 1997, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών.
2
Υποστήριξε τον Πρωθυπουργό David Cameron στην εκστρατεία του για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλα αυτά, είναι αυτή που κλίνεται τώρα να εφαρμόσει το Brexit. Μετά την ανακήρυξή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η May έκανε την εξής δήλωση: “Δεν μπορώ να
είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να πετύχει”.
Πολλοί θεώρησαν την δήλωση της αυτή, απόδειξη για την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα που κατέχει η “νέα Μάργκαρετ Θάτσερ” ,όπως την αποκαλούν.
3
Υποστηρίκτρια του φεμινισμού και πιο συγκεκριμένα, στο παρελθόν είχε αγωνιστεί για να παταχθεί η ανισότητα ανάμεσα στις αποδοχές γυναικών και ανδρών. Πολλοί, μάλιστα, περίμεναν να μοιράσει τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε γυναίκες και άντρες 50-50.
Αίσθηση, επίσης, προκάλεσαν και οι επιλογές της, όσον αφορά τους Υπουργούς, με την ανάθεση του αξιώματος του Υπουργού Εξωτερικών στον Boris Johnson ,να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Η May, αν και 59 χρονών, φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη πολιτικός.
Το έργο που της έχει ανατεθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρόλα αυτά, όλοι μιλούν για μία πολιτικό με πολύ ισχυρή βούληση.
4

Δήμητρα Γλύκα
Dimitra Glyka

Comments are closed.