Η οργανωτική επιτροπή της 3η Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου, στο theshark.gr

12233466_10153728482139395_1670234586_nΤου Θάνου Τζήμα,

Η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ένας καινοτόμος θεσμός για τα δεδομένα της χώρας μας, ο οποίος μετρά τρία χρόνια ζωής και πραγματοποιείται στο Δήμο της Ν. Σμύρνης. Όταν μιλάμε για Προσομοίωση εννοούμε την άμεση συμμετοχή και διαδραστικότητα των συμμετεχόντων, για αυτό και την περίπτωση της 3ης Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες υποδύθηκαν τους Δημοτικούς Συμβούλους και λειτούργησαν όπως αυτοί. Το theshark.gr , ως μέσον προώθησης της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, έψαξε και βρήκε τους πρωτομάστορες του όλου εγχειρήματος, την οργανωτική επιτροπή της 3ης Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου. Η Άρτεμις Τρίκη, η Μαρία Αλεξίου και ο Πάνος Παπαιωάννου, ως νέοι με όραμα και μεράκι, που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο αλλά συνάμα πρωτότυπο έργο, μιλούν αποκλειστικά στο theshark.gr .

12189868_10153712656179395_2046790762881984044_n12248623_10153728481934395_1777881999_n12270445_10153728482019395_1927859072_n

1) Ποιοι ήταν οι στόχοι που θέσατε για αυτήν την προσομοίωση; Πιστεύετε πως τους πετύχατε;

Πάνος->Οι στόχοι της προσομοίωσης ήταν σαφείς σε όλους εμάς τα άτομα της Οργανωτικής Επιτροπής. Θέλαμε ένα συνέδριο όπου οι συμμετέχοντες θα διαπραγματευτούν και θα διάγουν εποικοδομητικό διάλογο. Θέλαμε στο συνέδριο αυτό τα ‘Πρόσωπα Πίεσης’ να είναι δίπλα στους συμμετέχοντες και να τους ενθαρρύνουν σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Τέλος, στόχος μας ήταν να μάθουν σε βάθος οι συμμετέχοντες τη διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Οι στόχοι μας πιστεύω ότι έχουν επιτευχθεί. Είδαμε συμμετέχοντες ενεργούς που δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν, να ανταλλάξουν γνώμες, αλλά και να διαφωνήσουν. Είμαστε πολλοί περήφανοι, καθώς μέσα από την 3ηΠΠΔΣ οι συμμετέχοντες πλέον γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου αλλά και όλοι τους έχουν συμμετάσχει ενεργά στα θέματα των επιτροπών τους και της Ολομέλειας. Η 3ηΠΠΔΣ ανέβασε τις προσδοκίες και επένδυσε σε ‘Πρόσωπα Πίεσης’ με μεγάλη εμπειρία στα συνέδρια και με μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα. Έτσι, οι συμμετέχοντες έμαθαν να σέβονται τον συνομιλητή τους, αλλά και να επιχειρηματολογούν για τις απόψεις τους. Η χαρά μας είναι πλέον μεγάλη και, γυρνώντας πίσω το χρόνο, δεν μετανιώνω ούτε λεπτό που φέτος αποφασίσαμε και φέραμε την αλλαγή. 

2) Η ιδέα για την διοργάνωση αυτής προσομοίωσης πώς γεννήθηκε;

Άρτεμις->Η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου μετράει ήδη δύο χρόνια. Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο κος Κρικρής Γιώργος -εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Νέας Σμύρνης-, ένας νέος άνθρωπος με όραμα για το Δήμο και τη χώρα.

Φέτος, ήταν κοινή επιθυμία του Πάνου, της Μαρίας και δική μου (της Οργανωτικής Επιτροπής) ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί, αλλά αυτή τη φορά με έναν αέρα διαφορετικό, πιο διεθνή με νέα στοιχεία και πολλούς καινούργιους συμμετέχοντες.

Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε την πολύτιμη αρωγή του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν και μας ανέθεσαν την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης. Περαιτέρω, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φετινή προσομοίωση ήταν υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου της Νέας Σμύρνης.

Φυσικά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην κα Μαρία-Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου –Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΕ και Εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα Νεολαίας και Συμμετοχικότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης, η οποία –μαζί με τον Γιώργο Κρικρή- μας καθοδήγησε και συνέδραμε σημαντικά στην προσπάθειά μας.

 

3) Ως οργανωτική επιτροπή τι σκέφτεστε για το μέλλον; Είναι πιθανόν να τοποθετήσετε τον πήχη πιο ψηλά, διοργανώνοντας μια άλλη προσομοίωση;

Πάνος->Νομίζω μετά τη διοργάνωση της 3ης Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου όλα είναι εφικτά. Είμαστε μια ομάδα που σέβεται και αναγνωρίζει τη δουλεία που έχει κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Γίναμε φίλοι, αλλά ούτε λεπτό δεν σκεφτήκαμε να χαλαρώσουμε. Θέλαμε να είναι όλα όσο το δυνατόν αρτιότερα. Συζητάμε διάφορες ιδέες αυτό τον καιρό,γι’ αυτό να είστε σίγουροι πως θα σας ενημερώσουμε για το επόμενο μας βήμα. Θέλω να τονίσω ότι η ΠΠΔΣ δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την Άρτεμις και την Μαρία, την Μαρία και την Άρτεμις. Ήταν μια ομαδική δουλειά και κάθε προσομοίωση με αυτή τη‘dreamteam’ δε θα μπορούσε παρά να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

 

Μαρία->Η φετινή διοργάνωση της Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ένας στόχος για εμάς, που σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε. Ήταν η Τρίτη χρονιά και το κίνητρο ήταν ακόμη μεγαλύτερο να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Τα παιδιά που συμμετείχαν έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάναμε σωστά. Σίγουρα στην προσπάθεια έγιναν και κάποιες αστοχίες, αλλά από αυτές ακριβώς μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Από την πλευρά μου θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ ξανά με την Άρτεμη και τον Πάνο, καθώς είχαμε χημεία μεταξύ μας και αυτό φάνηκε. Όσον αφορά τον πήχη, θεωρώ πώς πάντα υπάρχει χώρος εξέλιξης. Συζητούσαμε με τα παιδιά να στείλουμε μια αξιολόγηση στους συμμετέχοντες, να εκφράσουν τι τους άρεσε και τι θα ήθελαν να αλλάξει, καθώς αυτοί είναι οι τελικοί κριτές.

 

Άρτεμις->Μέσα από τη διοργάνωση της 3ης Πρότυπης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου ζήσαμε μία αξέχαστη εμπειρία, η οποία μας ένωσε ως ομάδα και υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία μιας δυνατής φιλίας μεταξύ μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένο ότι η φετινή προσομοίωση είχε ιδιαίτερη –κατά γενική ομολογία- επιτυχία, φυσικά και θα ήθελα να ξανασυνεργαστώ με τον Πάνο και τη Μαρία για να διοργανώσουμε κάποιο άλλο συνέδριο. Βέβαια, καθώς είμαστε και οι τρεις τελειόφοιτοι δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί αυτό στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, ήδη το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και μας φαίνεται αρκετά δελεαστική ιδέα. Μετά από ένα Δημοτικό Συμβούλιο γιατί να μην διοργανώσουμε και ένα Περιφερειακό;

 

4)Από την φετινή προσομοίωση τι κρατάτε; Μπορείτε να μας πείτε ποια παράταξη σας άρεσε περισσότερο;

 

Άρτεμις->Δύο πράγματα θέλω να κρατήσω. Το πρώτο είναι η εξαιρετική συνεργασία μου με τη Μαρία και τον Πάνο στη διοργάνωσή της 3ης ΠΠΔΣ ∙ χωρίς αυτούς, τις ιδέες και την εργατικότητά τους, η εμπειρία μου θα ήταν πολύ διαφορετική και σίγουρα λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το δεύτερο που κρατάω είναι το ‘πάθος’ των συμμετεχόντων, οι οποίοι ‘μπήκαν μέσα στο ρόλο’ που τους ανατέθηκε και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εκπροσωπώντας -σε κάποιες περιπτώσεις- δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες ήταν διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης από τις προσωπικές τους ιδεολογίες. Νομίζω ότι φέτος το επίπεδο ήταν ιδιαίτερο υψηλό, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί μόνο έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να αποκτήσουν μια πλήρη και –κατά το δυνατόν- πιστή εικόνα για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Αν και όλες οι παρατάξεις ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μία, αυτή θα ήταν η ‘Δεξιά Άνοιξη’. Και αυτό γιατί τα μέλη της –αν και μόλις 3- είχαν μια αρκετά ενεργή και επιτυχημένη παρουσία, καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν εναργέστατα τον ακραίο χαρακτήρα των θέσεών της σε όλες τις Επιτροπές του φετινού Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Πάνος->Η 3η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου με βοήθησε και με άλλαξε σε πολλούς τομείς. Αρχικά, η συνεργασία μου με την Μαρία και την Άρτεμις ήταν εξαιρετική. Έμαθα να ακούω και να προσπαθώ για το καλύτερο. Έχοντας δίπλα μου τα δύο αυτά κορίτσια, όλα ήταν πλέον εφικτά. Η ΠΠΔΣ με βοήθησε να καταλάβω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου, καθώς και πόσο δύσκολη είναι η επιλογή συμμετεχόντων. Φέτος οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε άλλη χρονιά, δεδομένο που μας έκανε να θέσουμε το πήχη ακόμα πιο ψηλά. Οι συμμετέχοντές μας αυτή τη χρονιά ήταν άτομα με ποικίλα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα και πάθος για την πολιτική. Επίσης, είμαι περήφανος και χαρούμενος για τη Δημοσιογραφική μας Ομάδα και το Staff. Οι δημοσιογράφοι μας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και καθόρισαν την πορεία του συνεδρίου. Τέλος, κρατάω τον δυναμισμό αλλά και τα χαμόγελα των συμμετεχόντων μας που ξεπέρασαν όποια εμπόδια και έφεραν ένα άριστο αποτέλεσμα.

 

Για εμένα προσωπικά η παράταξη που ξεχώρισε με το ήθος και τον τρόπο της ήταν αυτή της ‘Ένωσης Πολιτών. Ήταν μια παράταξη με άτομα νέα, χωρίς μεγάλη εμπειρία από συνέδρια ή προσομοιώσεις, που κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά και να έχουν ένα δυνατό αποτέλεσμα. Οι συμμετέχοντες της παράταξης αυτής ήταν έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά και να θέσουν τα θεμέλια του διαλόγου και της ελεύθερης σκέψης.

 

 

Μαρία->Προσωπικά αυτό που κρατάω είναι ότι φέτος την Τρίτη χρονιά της προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συζητήσουν πάνω σε θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, της αντιπαράθεσης, κατάφεραν να προτείνουν και να δώσουν λύσεις μόνοι τους, χωρίς καμία κατεύθυνση από εμάς ως οργανωτική επιτροπή. Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που είχαμε θέσει φέτος και οι τρεις , και το κερδίσαμε. Από τις παρατάξεις δεν διακρίνω κάποια. Νομίζω ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν αρκετά ενεργή κατά τις συνεδριάσεις ανεξαρτήτως παραταξιακής γραμμής.

 

5) Ένας νέος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην προσομοίωση τι πιστεύετε πως μπορεί να αποκομίσει;

Μαρία->Ο σκοπός του συνεδρίου είναι εκπαιδευτικός.  Με αρχή μας αυτό, ο νέος που θα συμμετάσχει στην Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει σε επαφή με τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενισχύεται η συμμετοχικότητα των νέων , και η πολιτική τους ενεργοποίηση με τα κοινά. Οι συμμετέχοντες καλούνται να υποδυθούν ένα ρόλο, αυτόν του δημοτικού συμβούλου ή του δημοσιογράφου και προσομοιώνουν ένα αληθοφανές σενάριο. Κατά αυτόν τον τρόπο εξοικειώνονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, και μαθαίνουν και οι ίδιοι πώς να διεκδικούν ως πολίτες τα δικαιώματά τους στην πραγματική ζωή. Φυσικά αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο αφορά το κοινωνικό μέρος της διοργάνωσης, όπου οι συμμετέχοντες γνωρίζουν νέο κόσμο και δημιουργούν φιλίες.

 

6) Θα θέλατε ως οργανωτική επιτροπή να δώσετε ένα μήνυμα προς τους νέους;

Μαρία->Αυτό που θα πω θα ακουστεί μάλλον κλισέ, αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ποτέ να μην ακούει κανείς κάποιον που του λέει ότι δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει ή ότι δεν γίνεται. Εμπόδιο είναι μόνο ο εαυτός μας απέναντι στον στόχο που έχουμε θέσει. Θεωρώ ότι αυτό το μήνυμα είναι που δίνει και η διοργάνωση. Και φέτος είχαμε παιδιά που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ ξανά σε κάποια αντίστοιχη προσομοίωση, όμως ξεπέρασαν τους φόβους και την ανασφάλεια και κατάφεραν να διαπραγματευτούν, να συζητήσουν, ακόμα και να πείσουν το αντίπαλον δέος για τις απόψεις τους. Να μην φοβούνται να εκφραστούν.

 

Άρτεμις->Προσωπικά θα ήθελα να προτρέψω όλους τους νέους να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες  και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και να μην ‘φοβόμαστε’ να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Ακόμη κι αν κατά κάποιο τρόπο αποτύχουμε, σίγουρα τα οφέλη που –τελικά- θα αποκομίσουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερα και καθοριστικά για το μέλλον μας.

 

Πάνος->Το μήνυμά μας προς τους νέους είναι να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους∙ να μη φοβηθούν να μιλήσουν και να επιχειρηματολογήσουν. Ως νέοι οφείλουμε να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες και τον ρατσισμό. Οι νέοι σαν μια γροθιά πρέπει να γυρίσουν σελίδα, να αποβάλουν τα λάθη του παρελθόντος και να κοιτάξουν πΏς μπορούν να αλλάξουν την ελληνική κοινωνία. Μέσα από προσομοιώσεις σαν την ΠΠΔΣ οι νέοι αναλαμβάνουν -έστω και εικονικά- τη διαχείριση ενός δήμου∙ σαν εμπειρία είναι μοναδική. Τέλος, εύχομαι οι νέοι να καινοτομούν αλλά και  να αποδεικνύουν με κάθε δυνατό τρόπο την αξία τους.

12231572_10153728466624395_1928402320_n

*Σε όλη αυτή την προσπάθεια, αρωγός ήταν και ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημών (Ε.Ο.Π.Ε) για αυτό και στην συνέχεια θα έχουμε κοντά μας την αντιπρόεδρο του Οργανισμού κα. Μαρία Γκαμπριέλα Αναγνωστοπούλου, για να μας δώσει τον δικό της παλμό από την 3η Πρότυπη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου.

Μείνετε συντονισμένοι στο theshark.gr

12187662_1702016193353277_3961871525032733651_n

Σχολιάστε