Η οικονομική ανάπτυξη του Λίβερπουλ ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το 2008 το Λίβερπουλ ήταν η πόλη που έλαβε τον τίτλο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και εφάρμοσε  ένα σπουδαίο πρόγραμμα με τίτλο ‘ο κόσμος σε μια πόλη’. Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανερχόταν στο ποσό των 1,5.εκατ. , το οποίο μέσα από μια ορθή πολιτική διαχείριση συνέβαλε σε έργα υποδομών για την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών κτιρίων, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και εμπορικών εγκαταστάσεων. Το νέο Λίβερπουλ είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει τον θεσμό και να αξιοποιήσει  τις επενδύσεις του, με την υπόσχεση μεγαλύτερων οικονομικών ευκαιριών  για το μέλλον.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λίβερπουλ είχαν ευρύτερα οφέλη στον οικονομικό ιστό και ως φυσικό επακόλουθο υπήρξαν αλυσιδωτές επιδράσεις στους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Παραδείγματος χάριν η ανακατασκευή τουTate  Liverpool  οδήγησε τόσο στην ανάπλαση της περιοχής όσο και στην οικονομία της,  ενώ παράλληλα οι επενδύσεις σε τέχνη κοινότητας και σε δημόσια τέχνη απέφεραν 11,86 εκατ. στην διάρκεια του ίδιου έτους. Επίσης εκείνο το διάστημα γράφτηκαν 12.000 άρθρα  για το γεγονός με αποτέλεσμα την προσέλευση περισσότερων επισκεπτών. Η επισκεψιμότητα στην πόλη επηρέασε κυρίως τον τομέα του τουρισμού. Δεδομένου ότι η αύξηση διανυκτερεύσεων για μια πολιτιστική πρωτεύουσα είναι 12% στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό ανήλθε στο 20%, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να αγγίζει το 81%.Έπειτα, η επιτυχής μετάβαση, σε τοπικό επίπεδο αποτέλεσε κομβικό σημείο ώστε να δημιουργηθούν νέα δίκτυα ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Ακόμα και σήμερα πολλοί από τους εταίρους συνεχίζουν να παραμένουν σε επαφή μέσω των τοπικών δικτύων  ενώ μια σειρά επιχειρηματικών προγραμμάτων εξακολουθεί να φροντίζει για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρων γίνεται αντιληπτό πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι μια αλλαγή από τον κόσμο των <έσω> στον κόσμο των <έξω> , θέτοντας νέες βάσεις για το μέλλον. Το ‘νέο’ Λίβερπουλ κέρδισε το στοίχημα, κατάφερε να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και να μετατραπεί από μια πόλη σε οικονομική παρακμή σε ένα κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και ευκαιριών.

Της Ευθυμίας Παπαγιάννη ,

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων

Σχολιάστε