Γιατί το να φτιάξεις μια επιχείρηση με έδρα την Εσθονία θα είναι η καλύτερη απόφαση σας;

Η Δημοκρατία της Εσθονίας (εσθονικά: Eesti Vabariik) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρειςβαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 45.226 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.311.759 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Η Εσθονία από κάθε πλευρά που αφορά το επιχειρείν συγκαταλέγεται από τις αρκετά ενδιαφέρον επιλογές .

Αρχικά το δημοφιλές πρόγραμμα “Ηλεκτρονικής υπηκοότητας” E-Residency ΄ απλοποιεί την διαδικασία ιδρύσεως μιας εταιρείας αλλά αυτό που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή είναι το σύστημα φορολόγησης μερισμάτων -φόροι πληρώνονται μόνο όταν τα μερίσματα διανέμονται ενώ όταν παραμένουν στο ενεργητικό της εταιρείας αυτά δεν φορολογούνται ,κάτι που την καθιστούν στις πρώτες προτεραιότητας των startuppers .

 

Όταν η χρήση της εταιρείας γίνεται με το σκεπτικό είτε ως δεύτερης εταιρείας ή εταιρεία επενδύσεων , η επιλογή της Εσθονία γίνετε χρήσιμοι  προς όλους . Τώρα ας μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά της Εσθονικής Limited τα πλεονεκτήματα για όσους δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πως γίνεται η σύσταση μιας εταιρείας στην Εσθονία

H πιο διαδεδομένη μορφή εταιρείας είναι η Private Limited Company , η οποία έχει ίδια συστατικά στοιχεία με αντίστοιχες εταιρείες στην Μεγάλη Βρετανία .Επίσης μπορούν να συγκριθούν με τις συνηθισμένες γερμανικές GmbH , αν και στην Εσθονία απαιτείται πολύ μικρότερο ιδρυτικό κεφάλαιο μόλις στα 2.500 ευρώ .Επιπλέον εάν η καθαρή αξία του κεφαλαίου δεν ξεπερνά τις 25.ο00 ευρώ και οι ιδρυτές είναι φυσικά πρόσωπα ,δεν υπάρχει νομική υποχρέωση κατάθεσης του κεφαλαίου αυτού !Φυσικά παρόλα αυτά είστε υπεύθυνος για το καθαρό ποσό του κεφαλαίου που θα δηλώσετε , απλά δεν μπορείτε να το αποταμιεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τους μη υπηκόους χρειάζεται ένας διαπιστευμένος σύμβουλος για να σας δημιουργήσει τα απαραίτητα έγγραφα αλλά μπορείτε να περιμένετε την άρση αυτής της υποχρέωσης με την σταδιακή βελτίωση και ολοκλήρωση του προγράμματος E-residency .Φυσικά να επισημάνουμε πως τα γραφεία είναι σχετικά φθηνά και θα λειτουργήσουν ως την έδρα της επιχείρησης σας επίσης .Διαχειρίζονται τα καθήκοντα διοίκησης και φυσικά εάν χρειάζεστε και τις λογιστικές σας υποχρεώσεις .

 

 

Τι κάνει το Εσθονικό φορολογικό σύστημα τόσο ξεχωριστό ;

14539849815-e-card (1)

Η Εσθονία είναι μια ξεχωριστή χώρα όταν πρόκειται για τους εταιρικούς φόρους .Είναι ίσως η μοναδική χώρα που το ισχύον σύστημα υποχρεώνει προς φορολόγηση μόνο τα μερίσματα προς διανομή . Αυτό σημαίνει πως όσο η χώρα διαμονής σας δεν απαγορεύει με τους αλλοδαπούς φορολογικούς νόμους το σύνολο του εισοδήματος που αφήνετε στο αποθεματικό της εταιρείας και διανέμετε παραμένει αφορολόγητο . Για το ποσό των διανεμηθέντων μερισμάτων φορολογείστε με 20% .

 

Πρόσφατα η Εσθονία αύξησε το ποσό του αφορολόγητου ορίου για όσους διαμένουν στο εξωτερικό . Το προηγούμενο όριο ήταν 500 ευρώ , ενώ τώρα οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες εταιρειών απολαμβάνουν μηνιαίο αφορολόγητο στα 1230 ευρώ με την υποχρέωση να μην μένεις στην χώρα .Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παίρνετε μερίσματα 1230 από την εσθονική εταιρεία και να μην πληρώνετε φόρους.

Επιπροσθέτως κανείς δεν σας απαγορεύει να λαμβάνετε πέραν των 1230 ευρώ μηνιαίως αρκεί να καταβάλετε φορολόγηση για το περαιτέρω ποσό της τάξης του 20%

Η Εσθονία αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει πρόσβαση σε πολλές ευκαιρίες στις οποίες θα περιοριζόσασταν με το να είχατε μια offshore εταιρεία . Εντός της Ε.Ε , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την LIMITED εταιρεία σας για επενδύσεις σε ακίνητα , μετοχές και μερίσματα. Υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί σχετικά με τις επενδύσεις αυτές και δεν φορολογούνται .

Οι εσθονικές εταιρείες είναι ιδανική περίπτωση για όσους αναζητούν να δημιουργήσουν το δικό τους συνταξιοδοτικό πλάνο . Αντί να το κάνετε αυτό ιδιωτικά και να υπόκεινται τα κεφάλαια σας σε φορολόγηση μπορείτε να το κάνετε με ευέλικτο τρόπο μέσω της εταιρείας σας. Το κεφάλαιο που κερδίζετε παραμένει αφορολόγητο και εφόσον δεν το αξιοποιείτε αυτό αυξάνεται .

 

 

Τα πλεονεκτήματα του να έχεις έδρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η εσθονική Limited  προσφέρει τον ευρωπαϊκό φορολογικό αριθμό european sales tax ID (VAT No.) Αυτό είναι δύσκολο σε άλλες χώρες για υπηκόους άλλων χωρών όπως αυτό συμβαίνει στις Βρετανικές Limited Liability Partnerships.

Στην Εσθονία οι φορολογικές αρχές θα σας δώσουν τον ειδικό ID με ευκολία εάν μοιράσετε μερίσματα και πληρώσετε φόρους για αυτά όταν ξεπεράσετε το ποσό των 1230 ευρώ ή τουλάχιστον αρκεί να το κάνετε μερικές φορές τον χρόνο..

Εάν θέλετε να αποφύγετε την λογιστική , τότε η Εσθονική εταιρεία δεν είναι κατάλληλη για εσάς .Πρέπει να υπολογίζετε τα πάντα και αυτό συμβάλλει στην καλή αξιοπιστία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας. Αλλά οι ορκωτοί λογιστικοί έλεγχοι δεν είναι συνηθισμένοι όπως στο Hong-Kong και μάλλον αρκετά σπάνιοι εάν ο τζίρος σας δεν ξεπερνάει τα μερικά εκατομμύρια ..

Η Εσθονία συγκριτικά με την Μ.Βρετανία είναι μια φθηνή χώρα και είναι πολύ εύκολο να κάνετε outsourcing τα λογιστικά σας . Εξαρτάται από τις κινήσεις σας τα λογιστικά κόστη δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ μηνιαίως.

Τι συμβαίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ;

Με την εσθονική εταιρεία Limited δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να δημιουργήσετε τραπεζικό λογαριασμό .Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη , και εάν ο σκοπός της εταιρείας είναι οι επενδύσεις τότε και παγκοσμίως θα μπορεί να ανοίξετε επιχειρηματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με ευκολία .

Η καλύτερη επιλογή είναι η Swedbank καθώς τράπεζες όπως η Seb , Norvik Banka και άλλες έχουν περισσότερες απαιτήσεις σχετικά με τα εισοδήματα και τις καταθέσεις.

The establishment is done within a few work days, you can open your bank accounts right after that. You can expect costs of about 700€ for the establishment, 200€ yearly for the administration and about 20-50€ per month for the accounting if you wish so.

 

Το κόστος για την ίδρυση της εταιρείας θα είναι περίπου 900 ευρώ , τα ετήσια έξοδα διαχείρισης περίπου 300 ευρώ και 50 ευρώ μηνιαίως για την λογιστική υποστήριξη . Εάν χρειάζεστε βοήθεια τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Hellas Global και τον εξειδικευμένο σύμβουλο της για την Εσθονία (kostopoylos@icloud.com )για περισσότερες πληροφορίες.

Γράφει ο Νίκος Κωστόπουλος (kostopoylos@icloud.com ) Σύμβουλος Ιδρύσεως Εξωχώριων εταιρειών της Hellas Global

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.